Næringsstofferne retur til markerne - køreplan og aktion
Næringsstofferne retur til markerne - køreplan og aktion - SEGES Projektsitet
Det primære formål med projektet er at skabe grundlag for, at restprodukter og affald fra industrien og samfundet fremadrettet bliver anvendt som gødningskilder i økologisk landbrug. Det er afgørende at få skabt en struktur og dynamik, der gør det muligt at anvende langt flere gødningskilder, end det er tilfældet i dag. Når dette er opfyldt kan to andre vigtige formål lykkes, nemlig en fortsat vækst af det økologiske areal og udfasning af konventionel husdyrgødning som gødningskilde.
Projektet er komplekst, da det er mange eksterne aktører, i form af myndigheder, industri og landmænd, der skal spille positivt med, for at opgaven skal lykkes. Derfor er projektet tilrettelagt således, at der er fokus på afklaring, oplysning og implementering af varige strukturer, der skal sikre, at recirkulering til økologisk jordbrug bliver en succes. Der gennemføres følgende seks arbejdspakker, for at inddrage alle relevante aktører og problemstillinger:
AP 1 – Projektledelse
AP 2 – Forvaltning af regler
AP 3 – Dialog med kommuner og virksomheder
AP 4 – Beregningsværktøj ”Økonomisk optimering af økologiske gødninger” målrettet landmændene
I en årrække har der været talt om værdikæden fra jord til bord – nu er det på tide at vende den om og gøre noget aktivt ved værdikæden af næringsstoffer fra bord til jord.
Kildesorteret husholdningsaffald er en næringsstof ressource, der er under udvikling til at kunne blive en vigtig recirkuleret gødning til økologiske landbrug.
Møde d. 22. januar 2016 i Sorø mellem landmænd, Dansk Kompetencecenter for Affald og ressourcer DAKOFA, affaldsselskabet AffaldPlus (som håndterer affald fra 6 sydsjællandske kommuner), konsulenter og potentielle og eksisterende biogasproducenter.
Dias fra informations- og dialogmøde 8. februar 2016 mellem SEGES og landmænd fra Lemvig Landboforening. Mødet har resulteret i yderligere dialog og handling.
Dias fra informations- og dialogmøde 26. januar om recirkulering til økologi mellem Aalborg Kommune, Økologisk Landsforening og SEGES. Mødet har resulteret i yderligere dialog og handling.
Møde i Sorø 22. januar 2016 mellem landmænd, Dansk Kompetencecenter for Affald og ressourcer DAKOFA, affaldsselskabet AffaldPlus (som håndterer affald fra 6 sydsjællandske kommuner), konsulenter og potentielle og eksisterende biogasproducenter.